luni, 7 februarie 2011

Cand trebuie sa ne spovedim si cum ne alegem duhovnicul

Cand trebuie sa ne spovedim si cum ne alegem duhovnicul


Cand trebuie sa ne spovedim si cum ne alegem duhovnicul


Este bine, ca orice crestin sa se spovedeasca ori de cate ori simte nevoia si cat mai des cu putinta. Spovedania se leaga mai ales de posturile de peste an. Biserica porunceste crestinilor, ca in aceste perioade , sa mearga la duhovnic si sa-si marturiseasca pacatele. Deci, timpul cel mai bun pentru spovedanie este in perioada celor patru posturi din an. Tot atunci, crestinul spovedit, poate primi si sfanta Impartasanie daca ii este permis de la duhovnic. Duhovnicul nu poate fi schimbat, asa oricand, ci numai cu un motiv bine intemeiat. Locul unde se savarseste spovedania este Biserica, acasa spovedindu-se numai cei bolnavi.

Cum ne alegem duhovnicul

Duhovnicul nu se alege asa pur si simplu ca am auzit de la vecina, ca nu stiu care preot ar fi mai cumsecade si nu da canoane. Pentru a ne gasi un duhovnic bun, trebuie sa ne rugam la Maica Domnului si la Bunul Dumnezeu sa-l gasim. Apoi, duhovnicul, este bine sa fie din Biserica la care mergem in fiecare Duminica, pentru a-i asculta cuvantul si a fi cat mai aproape de invataturile sale. La duhovnicul nostru trebuie sa mergem cu sufletul deschis si cu toata sinceritatea.

Fara duhovnic, suntem morti sufleteste. Greutatea pacatelor apasa foarte tare si daca nu mergem sa ne marturisim pacatele duhovnicului nu avem nici odihna si nici liniste. Dar pacatele imbolnavesc nu numai sufletul ci si trupul. De cele mai multe ori sufletele bolnave se gasesc in trupuri bolnave..

Inainte de a merge la spovedanie, e bine sa ne scriem pacatele pe o foaie de hartie, pentru a nu uita vreun pacat. Daca nu le putem citi, din cauza emotiilor sau a rusinii, putem sa-i dam foaia duhovnicului, care de obicei ne intreaba cat de mult regretam faptele noastre. Pentru o spovedanie mai amanuntita, putem apela la Indreptarul de spovedanie pe care-l gasim de cumparat in Biserica.

Este de asemenea foarte important sa ascultam de duhovnicul nostru. Daca am marturisit un pacat, si duhovnicul a spus sa nu-l mai facem, apoi sa nu-l mai facem. Daca ne-a dat canon, mai usor sau mai greu, nu conteaza, el trebuie facut pana la capat. Altfel ne va merge foarte rau.

Si nu in ultimul rand la duhovnic trebuie mers ca la un prieten. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu