luni, 7 februarie 2011

Manastirea Ianculesti-jud Prahova

Manastirea Ianculesti-jud Prahova

marţi, 2 noiembrie 2010 la 19:19
Manastirea Ianculesti

Manastirea Ianculesti este situata la o distanta de circa 35 de kilometri de Ploiesti, pe ruta Ploiesti - Valeni de Munte, cu deviere la dreapta in zona Comunei Magurele, circa 20 de kilometri spre Comuna Soimari.

La inceput s-a aprobat infiintarea unui schit de calugari cu hramul "Inaltarea Sfintei Cruci" care sa apratina de Manastirea Crasna, sub indrumarea Parintelui Arhimandrit Nicodim Dimulescu, ca mai tarziu, pe 14 iulie 2005, conform Hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, nr. 162 / 2005, sa devina manastire cu autonomie deplina. Staretul acestei Sfinte Manastiri Ianculesti a fost numit Parintele Ieromonah Benedict Sbarnau.



Ideea infiintarii acestei Sfinte Manastiri apartine ctitorilor acestuia si anume, doamnelor: Ec. Eleonora Ianculescu si Jr. Ecaterina Ianculescu, din Ploiesti, care au dorit ca langa casa parinteasca din Comuna Soimari - Judetul Prahova sa fie inaltata o sfanta manastire, in amintirea defunctilor parinti (Victoria si Bucur Ianculescu), donand in acest scop 32 hectare de teren (agricol si forestier).

Pentru realizarea acestui obiectiv ctitorele au primit binecuvantarea duhovnicului, respectiv a Parintelui Prof. Constantin Galeriu, apoi binecuvantarea P. F Patriarh Teoctist, care l-a insarcinat pe I.P.S. Prof. Dr. Arhiepiscop Teodosie, cu realizarea acestui obiectiv.


In vederea eliberarii titlurilor de proprietate si ulterior a intocmirii documentatiei tehnice - cadastru pivind donatia terenului - un rol important in realizarea acestora l-a avut I.P.S. Arhiepiscop Teodosie, urmare a diligentelor efectuate de catre inalt Prea Sfintia Sa la nivelul Prefecturii Prahova cat si domnilor prefecti ai Judetului Prahova, cat si domnilor directori din Prefectura.



Donatia terenului catre Arhiepiscopie pentru manastire s-a efectuat in februarie 2001, conform contractului de donatie si incheierii de carte funciara nr. 463 / 15 martie 2001, Judecatoria Valenii de Munte.



Pe 17 august 2004 s-a inceput decopertarea drumului de acces spre locul unde urma sa fie inaltata Sfanta Manastire Ianculesti. Drumul de acces in lungime de 370 de metri, cu podul din beton armat cu profil otel, cat si fundatia bericutii din lemn au fost realizate din fondurile financiare personale ale Ex Prefect Ing. Georgica Diaconu. Bisericuta din lemn a Sfintei Manastiri Ianculesti a fost adusa, prin grija I.P.S. Teodosie si P.S Varsanufie Comuna Lunca, Judetul Hunedoara, ca danie a credinciosilor de acolo.



Montajul bisericutii din lemn, realizat sub indrumarea si controlul domnului Ing. Cornel Popa din Comuna Lunca a fost suportat de catre patronul firmei Carpatina, Dl. Ec. Marius Stoicescu, cat si de IPS Teodosie.

Racordarea la reteaua de energie electrica, s-a facut de catre Electrica Ploiesti ca sponsorizare. Dotarea cu o catapeteasma, policandru, icoane, scaun arhieresc si strana sculptata din lemn au fost donate de catre Manastirea Crasna.



Pe data de 17 aprilie 2005 a avut loc slujba de deschidere oficiala a acestei Sfintei Manastiri, slujba fiind oficiata de catre I.P.S. Arhiepiscop Teodosie, P.S. Episcop Ambrozie (delegat din partea patriarhiei), Pr. toiereu Ilie Vasile, P.C. Arhimandrit Nicodim staretul manastirii Crasna si un sobor de preoti si diaconi.

Primele chilii, cat si o parte din cele existente s-au realizat prin contributia si jertfa neobosita a d-lui Dragos Paun patronul firmei Aplast din comuna Ceptura - Prahova si a domnilor Mihai Joita patronul firmei HLA Ploiesti, respectiv domnul Laurentiu Joita - Director Adjunct.

In prezent (2008) in aceasta Sfanta Manastire sunt sapte vietuitori. Se savarseste zilnic Sfanta Liturghie si celelalte slujbe potrivit randuielilor monahale. Inca de la infiintare s-a hotarat sa nu se manance carne in incinta manastirii. Credinciosilor participanti la sfintele slujbe in duminici si sarbatori li se ofera masa.

[rl=http://ro.netlog.com/alina109/photo/photoid=139...- ][/url]

Prin ravna si evlavia Pr. Cristian Prusan din Ploiesti s-a efectuat pictura bisericii si catapeteasma pictori fiind Adrian si Nicoleta Voicu din Comuna Tintea, orasul Baicoi. De atunci biserica a primit al doilea hram - Sfantul Mina.

Pe data de 14 septembrie 2008, a avut loc sfintirea bisericii, slujba fiind oficiata de catre Preasfintitul Varsanufie, Episcop-Vicar Patriarhal, inconjurat de un sobor de ieromonahi si preoti de mir.

[photo]11758629[/photo]

La eveniment a fost prezent si Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, care a rostit un cuvant de invatatura, iar la sfarsitul slujbei a binecuvantat copiii prezenti, cu prilejul inceputului noului an scolar. Cu aceeasi ocazie, Parintele Patriarh a hirotesit pe ieromonahul Benedict Sbarnau ca protosinghel si a acordat donatoarelor terenului pe care s-a ridicat manastirea, Eleonora si Ecaterina Ianculescu, si celorlalti ctitori distinctia de vrednicie.
[photo]13960581[/photo]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu