luni, 7 februarie 2011

RADU GYR -poetul temnitelor comuniste

RADU GYR -poetul temnitelor comuniste

marţi, 4 ianuarie 2011 la 21:27
Radu Gyr s-a nascut pe 2 martie 1905 la Campulung Muscel, fiu al actorului craiovean Coco Demetrescu, rapsod aproape legendar al "sfintei tinereti legionare" si cantatorul crucificat al temnitelor comuniste. A fost una dintre figurile umane si artistice cele mai complexe si mai mucenicite din Romania secolului XX.

Poet, dramaturg, eseist, gazetar, doctor in litere si conferentiar universitar, de mai multe ori laureat (1926, 1927, 1928 si 1939) al Societatii Scriitorilor Romani, al Institutului pentru Literatura si al Academiei Romane, comandant legionar si director general al teatrelor in timpul scurtei si nefericitei guvernari legionare, Radu Gyr a impartasit crezul si prigoana camarazilor sai sub toate cele trei regimuri de dictatura (dar mai ales sub cel comunist), insumind 20 de ani de detentie politica (la care se adauga si trimiterea abuziva pe frontul de Rasarit).

A debutat la 14 ani cu poemul dramatic "In munti", publicat in revista liceului "Carol I" din Craiova, al carui elev a fost. Devenit student al Facultatii de Litere si Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti, debuteaza editorial in 1924, cu volumul "Linisti de schituri", scris intr-un ton elegiac. Poezia "Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane" (1958) a fost cea care l-a condamnat la moarte, pedeapsa comutata in 25 de ani de munca silnica. Poetul a aflat sentinta dupa 11 luni de la modificarea acesteia si executa 16 ani de detentie pana la amnistia generala din 1964.
Condamnat la moarte pentru o poezie
Radu Gyr

Radu Gyr este eliberat in 1956, dar numai dupa doi ani este din nou arestat si condamnat la moarte pentru poezia "Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!" (titlul initial era "Manifest&quot:), considerata de regimul comunist un veritabil mijloc de instigare la lupta a maselor impotriva regimului bolsevic.

Pedeapsa cu moartea i se comuta la 25 de ani de munca silnica (dar nu afla aceasta decat la 11 luni dupa ce i-a fost schimbata sentinta), poetul executand 16 ani de detentie pana la amnistia generala din 1964.
Radu Gyr - Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!
Nu pentru-o lopata de rumena pâine,
nu pentru patule, nu pentru pogoane,
ci pentru vazduhul tau liber de mâine,
ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!

Pentru sângele neamului tau curs prin santuri,
pentru cântecul tau tintuit în piroane,
pentru lacrima soarelui tau pus în lanturi,
ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!

Nu pentru mania scrâsnita-n masele,
ci ca sa aduni chiuind pe tapsane
o claie de zari si-o caciula de stele,
ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!

Asa, ca sa bei libertatea din ciuturi
si-n ea sa te-afunzi ca un cer în bulboane
si zarzarii ei peste tine sa-i scuturi,
ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!

Si ca sa pui tot sarutul fierbinte
pe praguri, pe prispe, pe usi, pe icoane,
pe toate ce slobode-ti ies inainte,
ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!

Ridica-te, Gheorghe, pe lanturi, pe funii!
Ridica-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
Si sus, spre lumina din urma-a furtunii,
ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!

http://www.youtube.com/watch?v=ubzedkF_A3I

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu