luni, 7 februarie 2011

Sfanta Manastire GHIGHIU

Sfanta Manastire GHIGHIU

miercuri, 3 noiembrie 2010 la 12:03
La cativa pasi de Ploiesti, la Manastirea Ghighiu, icoana Maicii Domnului Sirianca savarseste in fiecare zi cate o minune Vantul rece matura campia si isi gaseste loc dincolo de portile grele ce par ca ajung pana la cer. In spatele zidurilor sfintei Manastiri Ghighiu te intampina un alt anotimp. Anotimpul credintei si al sperantei. Implinirea dorintelor Din cand in cand, in fata portii din stejar masiv opreste cate o masina. Cu ochii tristi si capetele plecate sau, dimpotriva, cu fetele luminate, oamenii intra sfiosi in curtea bisericii, atrasi ca de un magnet de Maica Domnului Siriancaurl=http://ro.netlog.com/alina109/photo/photoid=140...- ][/url], facatoarea de minuni, despre a carei putere s-a dus vestea in toata lumea. Nimeni nu pleaca de aici fara sa-si implineasca dorinta. Cand vezi atatea persoane adunate in acest loc plin de sfintenie, unde straluceste lumina dumnezeirii, cand ii vezi lasand la o parte vorbele rele si dusmaniile pentru o ora sau pentru o secunda, devii si tu martor la o minune. Aici timpul nu se masoara in ore, are parca o alta logica. Aici exista o bucata de vesnicie invaluita in lumina iubirii. Daca stai de vorba cu maicile, vei vedea Cerul oglindit in ochii lor. Si vei simti o imensa pace ce se revarsa asupra inimii tale... Daruri de multumire Cu aproape 50 de ani in urma, aparitia Maicii Domnului Sirianca era rodul unei minuni.
Maicuta e grabnic ajutatoare Marturisesc ca niciodata n-am vazut un loc atat de plin de forta dumnezeiasca ca aici. Miresmele anotimpurilor se impletesc cu ale ingerilor... Peste tot Evanghelii vechi, cadelnite, potiruri, broderii nepretuite. Un mic orasel plin de sfinti. Sarut cu sfiala podeaua. Pana si covorul miroase a tamaie. Ne inchinam cu totii Sfintei Fecioare. Fiecare dintre cei care intra aici ingenuncheaza in fata Ei, sperand sa-i vindece suferinta si durerea. Cu lacrimile siroind pe obraz, ne cerem iertare. Izvorate din necaz sau bucurie, lacrimile noastre vorbesc singure si urca direct la cer. Facem cateva matanii inainte de a ne ridica.

E ora inserarii, iar maicutele se retrag in chiliile lor cu muscate la fereastre. Pana la vecernie e timp de meditatie, de amintiri si de povesti. Undeva, intr-un colt al fiecarei camere, se afla candela, care nu se stinge niciodata. E lumina sperantei... Dupa slujba, maicutele, invinse de oboseala vor merge sa se odihneasca. Singura care nu doarme niciodata este Maica Domnului Sirianca. Cu fata ei intunecata si ochii tristi, vegheaza neincetat asupra noastra. Din chilii se aud glasurile ingeresti ale maicilor: "Preasfanta mea Stapana, Fecioara Maria, de Dumnezeu Nascatoare (...) ma izbaveste de multe rele si aduceri aminte (...) Ca binecuvantata esti de toate neamurile si preacinstitul tau nume se slaveste in vecii vecilor. Amin!i. La Manastirea Ghighiu se tin slujbe in fiecare zi. Rugaciunile diminetii incep la ora 6.30 si sunt urmate de Sfanta Liturghie, cand se citeste fiecare zi a saptamanii: Luni - Acatistul Sfintilor Arhangheli, Marti - Acatistul Sfantului Ioan Botezatorul, Miercuri - Acoperamantul Maicii Domnului, Joi - Acatistul Sfantului Niculaie, Vineri - Acatistul Sfintei Cruci si al Izvorului Tamaduirii. Sambata este ziua inchinata mortilor, iar duminica manastirea este loc de pelerinaj pentru credinciosi.[photo]14562098[/photo][video]ro-2091901[video][/video] [video][/video]

Un comentariu: